Lakiranje noktiju – 6 grešaka koje pravite

lakiranje noktiju

72

Bilo da redovno idete na minikir u salon, ili to više volite da odradite sami, ovo su isprobani saveti koji će sigurno učiniti da vam lak na noktima izgleda lepše i traje duže. Pogledajte što to radite pogrešno, i kako da ispravite greške.


1) LAKIRATE NOKTE KADA SU PRLJAVI

Ova greška se zasluženo nalazi na prvom mestu, jer većina žena ni ne razmišlja o tome. Ako nanosete lak na nokte, na kojima već ima prašine, prljavštine, kreme za ruke ili ostataka drugog laka, to će učiniti da novi lak ne prijanja na nokatnu ploču onako kako bi trebalo.

Zato nemojte ni slučajno da mažete kremu na ruke pre lakiranja niktiju, a najbolje bi i bilo da ih dobro operete. Na staru četkicu za zube nanesite malo sapuna, i time istrljajte zanoktice i nokte. Ovako ćete ukloniti nečistoće i eventualne masnoće koje se nalaze na noktima, i lak će bolje prijanjati. Samim time će duže i trajati.

 

Popili Ste Kafu Jutros, A Da Niste Doručkovali – Klik na link


 

2) NE PRIPREMATE POVRŠINU

Ako na lice koje nije oprano i koje je puno isušene kože nanesete puder, znate da to neće izgledati lepo i da neće trajati dugo. Zašto mislite da su nokti drugačiji? Pre nanošenja laka obavezno preko noktiju pređite vatom sa malo acetona (nikako sa uljanim skidačem laka) koji će se postarati da površina vude idealno čista. Po potrebi upotrebite turpiju za poliranje, kako bi nokatna ploča bila savršeno ravna. Tek tada će lak izgledati uistinu prelepo i kao sa slike. Ako primetite da vam aceton previše isušuje nokte, u drogerijama možete pronaći skidače laka koji nisu na bazi ulja.

FOTO:

3) PRESKAČETE BAZNI SLOJ

Pre nego što nokte obojite u željenu nijansu, trebalo bi da nanesete bazni sloj laka. U ove svrhe uvek koristite lakove koji su predviđeni za to, a naći ćete ih pod natpisom „basecoat“  (bazni sloj, premaz). Ovi lakovi su providni i po pravilu se veoma brzo suše. Većina žena preskače ovaj korak, jer smatraju da im oduzima puno vremena.

Ali, imajte u vidu da će vam za to trebati svega nekoliko minuta, a lak će trajati znatno duže. Bazni sloj daje laku nešto za šta može da se veže, i zato je jako bitan. Ujedno, on sprečava nokte od poprimanja boje laka, sa čime devojek koje nose tamnije lakove često imaju problema.

4) NE KORISTITE DOBRU TEHNIKU

Devojke prave mnogo grešaka prilikom nanošenja laka, i to baš prilikom same aplikacije. Naime, predebeo sloj nikad ne izgleda dobro, i suši se izuzetno dugo. Zato se uvek postarajte da nanosite dva tanka sloja, između kojih bi trebalo da prođe dva minuta. Lak stavljajte u tri kratka poteza, jedan po sredini i dva sa strane. Dakle sredina, levo i desno – i to je to. Ako previše puta pređete četkicom preko nokta, lak može da izgleda neuredno i počeće da ostaju linije od četkice.

FOTO:

5) PRESKAČETE ZAVRŠNI SLOJ

Nakon što ste završili sa stavljanjem laka u boji, možda vam deluje primamljivo da ga jednostavno ostavite da se osuši i da završite sa poslom. Verovatno još primamljivije zvuči brzosušeći završni sloj („topcoat“) koji će učiniti da vam nokti lepo sijaju i da se brzo osuše.

Ali, najbolje što možete da uradite jeste da nanesete verziju završnog sloja koja se sporije, normalno suši. Iako će ovo malo potrajati, kada se jednom osuši, ovaj sloj laka će štiti vaše nokte mnogo bolje od brzosušećeg, i trajaće neuporedivo duže nego da jednostavno preskočite završni sloj sveobuhvatno.

6) NE VODITE RAČUNA O RUKAMA

Zvuči kao nešto što se podrazumeva, ali ako ćete da ribate šerpe i lonce, trebalo bi da stavite gumene rukavice. Isto važi i za svaku drugu aktivnost koja predstavlja potencijalnu opasnost po vaše nokte. Mnoge žene izbegavaju rukavice, jer smatraju da tako imaju manje osećaja u rukama, ili jednostavno zaboravljaju na to, ali pravilna nega ruku je jedini put ka lepom manikiru. Ne samo da će lak duže trajati, već će vam i koža na rukama biti zahvalna na ovome – a ne zaboravite da se upravo na rukama vide prvi znaci starenja.

Ljubica Krstić  – Žena.blic.rs
da zam
 
Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More