Pismo budućim ženama mojih sinova

183
„Gde je svekrva srdita tu je snaha grdita“, kaže jedna izreka koja se može naći na netu kao opis odnosa svekrve i snaje. Mnogo je predrasuda nafilovano na taj odnos, srećom, sve više je i žena koje se trude da ih sruše. Sada je jedna mama izazvala pažnju dirljivim pismom upućenim svojim budućim snajama, u kojem „postavlja stvari na pravo mesto“.

Rejčel Boli je ponosna majka trojice dečaka. Sebe opisuje kao „socijalnu radnicu danju, spisateljicu noću“. Ipak, sve vreme je posvećena mama, koja je ovih dana opsednuta mislima o budućnosti njenih sinova.

 

„Nedavno me je neko pitao kakvi se nadam da će ljudi postati moji sinovi. Mislim o tome svakog dana. Iako kad pogledam u moje sinove vidim bebe, ja ne odgajam bebe. Odgajam ljude. Ljude koji će jednog dana, nadam se, postati očevi i muževi. To su neke od najvažnijih uloga u životu. Moj posao, kao njihove majke, jeste da ih naučim veštinama koje će im biti neophodne da bi izašli u svet i ispunili te uloge kako treba. Svakog dana koji provodim s njima posvećena sam toj odgovornosti“, navela je Rejčel, a onda prešla na stvar. Pismo svojim budućim snajkama, koje je u trenutku postalo viral, a u kojem im je objasnila šta mogu, a šta ne treba da očekuju od njenih sinova. Kao, uostalom, i čemu se ona nada s njihove strane.

Prenosimo vam ga u celosti:

„Želim da kažem nekoliko stvari. Verovatno neću pokriti sve, ali srećom, imamo malo vremena.

Još te ne poznajem, ali već te volim. Mnogo te volim jer ćeš jednog dana voleti mog sina. A on će ti uzvraćati ljubav.

Doći će dan kad će taj ulepljen, haotičan, sladak mali dečak biti tvoj. Uvek će biti i moj, ali ćeš ti na mnogo načina preuzeti moje mesto.

Jednog dana će tvoja ruka zameniti moju. U tvojim očima će biti njegov mir, a u tvom srcu njegov dom.

Tebe će ljubiti za laku noć.

S tobom će deliti svoje snove.

Ti ćeš ga tešiti kad je uplašen.

Ti ćeš držati njegovo srce. Isto srce čije lupanje osećam na svojim grudima dok ga držim svake noći.

Jednog dana draga moja, to ćeš biti ti.

Uvek sam mislila da želim da imam ćerku. Sad znam da si to ti. Želim da znaš da se molim za tebe svakog dana, isto kao što se molim za svoje sinove.

Trenutno, ti si svojim roditeljima sve, kao što su moji sinovi meni sve. Molim se da si im dragocena. Da ih oduševljavaš. Da te podržavaju i veruju u tebe. Molim se da te uče da na prvom mestu voliš sebe, jer bez te jake ljubavi, nećeš biti tako sposobna da voliš druge kako treba. Molim se da ti svakog dana pokazuju koliki si dar. Molim se da čak i ako su oni oko tebe propustili da ti to pokažu, ti znaš da te Bog gleda, vidi svoju princezu.

Učim mog sina da te gleda na isti način.

Molim se da shvatiš koliko vrediš i da poštuješ sebe. Da poštuješ druge. Molim se da se ne plašiš da pustiš glas, već da govoriš glasno, pozitivno, ohrabrujuće. ne samo sebi i ljudima koje srećeš, već i mom sinu. Čoveku je potrebno ohrabrenje.

Želim da znaš da iako ću praviti mnogo grešaka, posvećena sam tome da svog sina naučim da te poštuje. Ne mogu da preuzmem zasluge ili krivicu za njegovu lepotu ili mane. Moja mama mi je to objasnila.

On je svoj čovek. On ima svoje ćefove i način razmišljanja. Provalićeš ih već i jednog dana ćeš ga znati bolje nego bilo ko na svetu. Daj mu prostora da bude svoj, a ja ću ga naučiti da isto učini za tebe.

On te neće upotpuniti. I ti nećeš upotpuniti njega. To samo Bog može. Ali se ja se nadam da ćete jedno drugo prosvetliti i biti bolji kad ste zajedno nego kad ste sami.

Obećavam da ću ti se otvoriti. Da ću podeliti moje tajne i sve što znam o njemu da bi mogla da ga voliš najbolje. Kad dođe vreme, verovaću ti njegovim srcem, kao što ćeš ti njemu svojim. ne shvatam tu „razmenu srca“ olako i molim se da to nije slučaj ni kod tebe. Odgajam ga tako da razume vrednost ženskog srca. Da zna da je neprocenjivo i da kad se jednom slomi, nikad više neće biti isto.

POGLEDAJ I…

To nije uvek loša stvar, ali ako možemo da je izbegnemo, ne želim da moj sin bude taj koji će ti slomiti srce. Takođe, hoću da zapamtiš da on ne može biti ni onaj koji će ga zacelici. Opet, samo Bog to može. Ali ću učiti mog sina da zauvek ceni ono što si i tvoju ljubav. Naučiću ga da prepozna tvoju vrednost. Da te ceni i poštuje kao i ti njega.

Trudim se da moje dečake odgajam tako da budu snažni, ali i ranjivi. Hrabri, ali skromni. Odvažni i neustrašivi, ali da se ne boje da zatraže pomoć. Da budu vođe, ali i da znaju kako da prate prave osobe. Verujem da će te voditi dobro i da će razumeti kolika je čast biti u toj ulozi. Verujem da će te služiti, ali da ti nikad nećeš iskoristiti njegovu požrtvovanost.

Molim se da on u potpunosti razume šta znači biti čovek i da živi svoj život s integritetom, čašću, skromnošću, iskrenošću, verom i humorom. Molim se da prati svoje snove i strasti i da mu ništa ne stoji na tom putu, uključujući tebe. Isto se molim i za tebe.

Posvećena sam tome da moj sin postane nezavistan i da nikad ne gleda u tebe kao u majku, jer je to moja uloga. Obećavam da ću uvek biti tu za njega, Da ga naučim šta treba da zna o ženama i koliko su posebne. Obećavam da će uvek imati na umu da si nečija ćerka i da prvo pripadaš Bogu i svojim roditeljima, pa tek onda njemu.

Molim se da svakog dana tvoja ljubav prema mom sinu buja i raste. Isto molim i za njega. Nadam se da ćete vas dvoje izgraditi zajednički život i da nikad nećete zaboraviti kako ste ga gradili. Ostanite snažni zajedno. Bićete potrebni jedno drugom u životu. Iako ga učim da te želi, a ne da mu budeš potrebna, biće situacija kada ćeš mu biti potrebna. I on će tebi. Budi tu. Podržite jedno drugo. Volite se. Izaberite jedno drugo.

Buka sveta zna da bude zaglušujuća. Neće uvek biti lako. Možda će biti dana kad ćeš pogledati u njega i početi da preispituješ svaku odluku koju si donela. U tim momentima, molim se da se vratiš priči koju ste stvorili i setiš se zašto si odlučila da budeš u njoj.

Obećavam ti da ću svakog dana učiti mog sina istim lekcijama. Sejaću seme ljubavi u njegovo srce. Obećavam da ću mu pokazati kako da brine o sebi. Kako da pere veš i sudove i da nikad ne očekuje da ti sve to radiš. Kako da bude tvoj partner. Obećavam da ću negovati njegov senzibilitet i razvijati njegovu snagu. Naučiti ga da bude otvoren i da te sluša. Da te čuva. Da te voli. Sve u tebi. Da vidi tebe kao tebe, a ne ono što možeš da mu ponudiš.

Obećavam da će odrasti tako da bude sam sebi dovoljan, pa će moći da bude i tebi dovoljan.

Još mnogo godina proći će pre nego što se nas dve sretnemo. Ali svakog dana ću se moliti za tebe. Voleću te. I kad te sretnem, voleću te još više. Jer ćeš ti voleti mog sina. I postaćeš moja ćerka“, piše Rejčel.

I dok Internet aplaudira njenom blogu i njenoj posvećenosti, ne možemo da se zapitamo šta će o ovim rečima njeni sinovi misliti za nekoliko godina, kad postanu svesni da je njihova mama u najavi isplanirala njihov put u „dosluhu“ s Bogom, na kojeg se tako često poziva; da li će uopšte smeti da joj predstave devojku koja im se dopada, bez obzira što možda ne osećaju da odgovara njenoj viziji; da li će osećati da su je izneverili ako… No, to je već njihova stvar.

 

Izvor:: Noizz.rs

Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More