Da li znate koji je najstariji narodni lek za probavu?

Evo kako da ga koristite! I ne preterujte!

199

Najstariji narodni lek za probavu

 

Iskoristite moć sezonskog voća i uživajte u plodovima koji su prava riznica zdravlja. A jedan od njih svakako je autentičan proizvod našeg podneblja, šljiva. U osušenom stanju predstavlja pravi lek za zatvor.

Iskoristite moć voća
ISKORISTITE MOĆ VOĆAFOTO: PROFIMEDIA

Šljiva je najstariji narodni lek za regulaciju probave. Prirodni je laksativ, na koji organizam ne postaje rezistentan kao u većini slučajeva kada su drugi proizvodi u pitanju. Zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, šljiva omekšava stolicu, što je važno kod lečenja hemoroida ili crevnih oboljenja.

Suve šljive, narodno rešenje za zatvor
SUVE ŠLJIVE, NARODNO REŠENJE ZA ZATVORFOTO: PROFIMEDIA

– Suve šljive su izuzetno dobre za varenje, ali važan je postupak sušenja. Uvek su bolje one koje imaju košticu i, što je važno, ne treba ih uzimati više od tri do pet dnevno – kaže Milka Raičević, nutrucionista.

Prema rečima naše sagovornice, suve šljive su vrlo bogate vlaknima. Kada se koriste kao rešenje za zatvor, na prazan stomak, a u ostalim slučajevima najdragocenije su kuvane, kao kompot, i to od tri do pet šljiva dnevno. Imaju mnogo vlakana, a ona kuvanjem još više nabubre. Kuvanjem se gubi i šećer, pa kuvane suve šljive mogu jesti i osobe koje imaju dijabetes tipa 2.

– Kao u sve voće i povrće tamne boje kao što su i cvekla i grožđe, i šljive su bogate pigmentom antocijanom, koji je odličan u borbi protiv slobodnih radikala. Suve šljive su dobre i za jačanje kostiju, jer imaju odličan odnos kalcijuma i D-vitamina.

Važno je znati, ističe naša sagovornica, da trudnice ne treba da konzumiraju suve šljive da beba ne bi dobila dijareju. A sportistima je dozvoljena nešto veća dnevna količina, do sedam suvih šljiva dnevno, i to posle treninga, da ne bi došlo do dijareje.

Domaće suve šljive

Operite i očistite šljive. Sušite ih na suncu ili u rerni, uz otvorena vrata, na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa. Suva šljiva je odličan lek ako se uzima na prazan želudac ili jedan sat pre jela.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

sorti_simptomi_srcanog_udara_zena_blic_safe_sto
 

 

O. K.
Autor Zena Blic

 

 lek za probavu

Čokoladna torta
 

 

 

Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More