Dani posta trebalo bi da budu vreme dobrih odluka svakog pojedinca,  tako da tu nema mesta jednostranom pristupu u kontekstu zabrana. Pravila posta su pre svega, saveti bez pritiska i nisu zapovesti koje zahtevaju bespogovorno pristajanje.

Kad je u pitanju upotreba alkohola važno je razlikovati preterivanje i opijanje od postojanja mere prilikom krsnih slava i drugih povoda.

– Kad imamo meru onda nema mesta jednostranostima jer post je pre svega izbor slobodne ličnosti, a potom i zajedničko delo odgovornih ljudi. Uvek treba ići napred bez tapkanja u mestu i divljenja sebi zbog postignutog uspeha. Tako „bravo ja“ nije moguće u dane posta gde je potrebna stalna progresija kako bi sve bilo umesno – kaže protojerej prof. dr Ljubivoje Stojanović.

Prepričava nam primer jednog čoveka, koji je imao problem sa alkoholom. Taj problem je sam uočio i nije bio izložen ničijem pritisku, ali je video da preteruje i počeo je borbu sa sobom tako što je odlučio da u vreme posta smanji „dozu“ i ne samo to nego je ostavljao na stranu novac koji je trošio u tu svrhu.

– Počeo je tokom Božićnog posta, a nastavio i u dane Vaskršnjeg posta. Skupio je pozamašnu svotu i to ga je stvarno „otreznilo“ jer je video višestruki problem. Skupljenu svotu novca uložio je u humanitarne svrhe, a sam je iz svega stekao najveću korist – nije prestao da pije, stekao je čvrst stav i ispravnu meru. I što je najvažnije, već nekoliko godina odvaja na stranu ono što bi inače potrošio u alkoholičarske navike i to ulaže u različite humanitarne svrhe – otkriva otac Ljubo i dodaje da ovaj primer pokazuje pobedu čoveka nad sobom od koje i drugi imaju korist, a ne samo pojedinac.

Post i intimni odnosi

Svetinja braka i bračnih odnosa u dane posta dobija posebnu dimenziju i dinamiku jer se tada usaglašavaju volje supružnika. Apostol Pavle u tom smislu savetuje da se supružnici „ne zabranjuju jedno drugome osim po dogovoru“, što ukazuje na post kao zajedničku odluku. To je idealno ako oba supružnika veruju i poste, ali ne bi trebalo da bude problem ni ako je drugačije.

– Vernička odgovornost zahteva da „jači nose nemoći slabijih“, tako što nije umesno da se to razume kao iskušenje koje pospešuje gordost i samoljublje. Važno je pobediti svaku jednostranost i bitno je da oni koji poste ne bi trebalo da osuđuju one koji ne poste. To nije lako, ali je moguće kad je ljubav zrela i kad nije svedena samo na strasti – ukazuje protojerej Stojanović.

Najgore je deci bez objašnjenja nametati post

Decu treba postupno uvoditi u dinamiku posta sa umesnim objašnjenjima bez iznude kako bi post doživeli na pravi način. Najgore je bez objašnjenja nametati post jer to neminovno dovodi do bunta i neprihvatanja zbog nedostatka takta roditelja koji robuju „etičkom narcizmu“. Što se tiče uzrasta, sve je individualno od deteta do deteta i tu nema određene granice kad treba da počnu da poste.

– Sećam se svoga sina, koji je kao petogodišnji dečak, dok smo tokom posta prolazili pored kioska gde se prodavao roštilj pitao: „Da li će ići u pakao svi ovi koji mrse?“ Rekao sam mu da neće i da ne treba da se plaši jer je Bog ljubav. On je zaključio: „Mi volimo Boga i zato postimo. Hajde da se molimo i za njih.“ Rekao sam mu da i njih voli Bog, što njemu sigurno nije baš bilo jasno tada, ali se često vraćao na ovo pitanje i u svoje vreme kad je odrastao, razumeo je – podelio je sa nama na kraju još jednu poučnu anegdotu otac Ljubivoje Stojanović.