OTKRIVENA „ŠOPING LISTA“ IZ 17. VEKA: Evo šta je u eri pre supermarketa bilo najvažnije za domaćinstvo!

Sastavljena 1633. godine, ova lista uvid je u organizaciju domaćinstva od pre 400 godina

210

Kašike od kalaja, tiganj i riba, čine se, bili su obavezni predmeti liste potrepština od pre 400 godina koja je nedavno pronađena u podu istorijske kuće Knol u engleskom gradu Kentu.

Džim Parker, volonter u arheološkom timom koji je radio u Knolu, pronašao je ovu poruku iz 1633. godine tokom restauracije kuće. Arheolozi su takođe pronašli još dva druga pisma iz 17 veka; jedno je pronađeno na tavanu, a drugo ugurano u pukotinu u plafonu.Listu je potpisao izvesni Robert Drejper, a upućena je gospodinu Bilbiju. Po rukopisu i načinu pisanja, smatra se da je Drejper bio sluga na visokom položaju. On u tekstu pisma, pored liste potrepština, pita gospodina Bilbija da pošalje „lopatu“ i „svetla“ u Kopt Hol, imanje u Eseksu.
 

 

Neki dokumenti dokazuju da su puna kola prevozila kućne predmete – uključujući razne papire – iz Kopt Hola u Knol kada se Frenses Krenfild udala za Ričarda Saksvila i tako su stvari završile na tavanu. Moguće da je tada listić zapao među daske u podu.

„Neobično je i retko pronaći pisma koja su nastala u 17. veku, a kamoli ona koja nam daju uvid u rukovanje bogatim domaćinstvom“, izjavila je arheološkinja Natali Koen i dodala da je odlično stanje ovih pisama otkriće čini još uzbudljivijim.

Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More