OTKRIVENA „ŠOPING LISTA“ IZ 17. VEKA: Evo šta je u eri pre supermarketa bilo najvažnije za domaćinstvo!

Sastavljena 1633. godine, ova lista uvid je u organizaciju domaćinstva od pre 400 godina

74

Kašike od kalaja, tiganj i riba, čine se, bili su obavezni predmeti liste potrepština od pre 400 godina koja je nedavno pronađena u podu istorijske kuće Knol u engleskom gradu Kentu.

Džim Parker, volonter u arheološkom timom koji je radio u Knolu, pronašao je ovu poruku iz 1633. godine tokom restauracije kuće. Arheolozi su takođe pronašli još dva druga pisma iz 17 veka; jedno je pronađeno na tavanu, a drugo ugurano u pukotinu u plafonu.Listu je potpisao izvesni Robert Drejper, a upućena je gospodinu Bilbiju. Po rukopisu i načinu pisanja, smatra se da je Drejper bio sluga na visokom položaju. On u tekstu pisma, pored liste potrepština, pita gospodina Bilbija da pošalje „lopatu“ i „svetla“ u Kopt Hol, imanje u Eseksu.
 

 

Neki dokumenti dokazuju da su puna kola prevozila kućne predmete – uključujući razne papire – iz Kopt Hola u Knol kada se Frenses Krenfild udala za Ričarda Saksvila i tako su stvari završile na tavanu. Moguće da je tada listić zapao među daske u podu.

„Neobično je i retko pronaći pisma koja su nastala u 17. veku, a kamoli ona koja nam daju uvid u rukovanje bogatim domaćinstvom“, izjavila je arheološkinja Natali Koen i dodala da je odlično stanje ovih pisama otkriće čini još uzbudljivijim.

Ostavite odgovor