Sastojci
SASTOJCI ZA JEDNU OSOBU:
70g Kovrdžavog kelja lišćara
Pola avokada
1 kašika pečenog semena golice
2 kašike zrna nara
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika tahini sosa
Četvrtina limete
Priprema
Listove kelja temeljno operite i osušite papirnim ubrusom. Uklonite tvrde stabljike i isecite listove na tanke trake. U posudu sipajte sok od limete, jednu kašiku tahini sosa (koji možete pronaći u supermarketu), dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i dodajte kelj.
Dobro promešajte sve sastojke i nekoliko minuta masirajte kelj rukama kako bi tahini sos upio i omekšao listove kelja. Dok kelj odmarate, ogulite i isecite polovinu avokada na kockice, a potom očistite nar i izdvojite dve kašike zrna.
Stavite pripremljeni kelj u činiju ili na tanjir, pa dodajte iseckani avokado, pečene semenke golice i zrna nara.
Kovrdžavi kelj je izuzetno zdrav, bogat antioksidansima, vitaminom C, kalcijumom i gvožđem. Pored toga, posjeduje antikancerogena i protivupalna svojstva, zbog čega se u tradicionalnoj medicini koristi kao lek za bolove u zglobovima, uganjanja i modrice.
Takođe, sadrži mnogo vlakana, ne sadrži masti i ima vrlo malo kalorija, što ga čini savršenim izborom za niskokaloričnu dijetu ili za očuvanje kondicije.