Veoma mekana pogača
"Kod pogača nema srednjeg stanja - ili su sjajne kao ova ili ... o njima ne govorimo "
Pogaca Potrebni sastojci
- ZA TESTO
- brašno – 800 g
- kvasac – 1 kocka
- so – 1 kašika
- šećer – 1 kašika
- jaja – 2 komada
- žumance – 1 komad
- sveže mleko – 200 ml
- ulje – 3 kašike
- žumance – za mazanje
- ulje – pola šolje (za posipanje)
Video recept
Način pripreme
Testo sam zamesila uveče i ostavila na hladnom da raste celu noć. Tako će vam ujutru biti mnogo lakše i započećete dan s prijatnom aromom hleba.
Rastvorite kvasac u 1 šolji hladne vode. Dodajte mleko, šećer, so, ulje i razbijte jaja. U tečne sastojke dodajte prosejano brašno. Zamesite testo, dok ne prestane da vam se lepi za ruke. Formirajte ga u loptu, stavite ga u veliku posudu i pokrijte najlon folijom. Ostavite tako da raste celu noć. Ono će se povećati i napuniće posudu.
Ujutru podelite testo na tri lopte. Razvijte lopte u kore. Namažite ih obilno uljem i stavite jednu na drugu. Uvijte u rolat i isecite na jednake manje rolate.
Poređajte rolate u posudu za pečenje s podmazanim dnom, izrezima na gore. Namažite pogaču umućenim žumancem i ostavite da ponovo naraste.
Kad pogača udvostruči obim, stavite je u zagrejanu rernu na oko 120 stepeni. Povećavajte postepeno temperaturu na 5-6 minuta dok ne stigne do 190 stepeni.
Pecite pogaču dok ne dobije zlatastu boju. U međuvremenu proverite čačkalicom da li je gotova. Ako na čačklaici ne ostaje testo – gotova je!
Izvadite je iz rerne i poprskajte hladnom vodom. Uvijte krpom na oko 10-15 minuta.
Prijatno!
Autor bonapeti.rs