Optužbe za rasizam – kupka pretvara crnkinje u belkinje

Optužbe za rasizam - kupka pretvara crnkinje u belkinje

210

Kompanija Dove postala je meta kritika na društvenim mrežama zbog reklame za gel za tuširanje u kojoj tamnoputa žena skida majicu, nakon čega se pretvara u belkinju, što je pokrenulo žestoke reakcije javnosti.

Video od tri sekunde, objavljen u petak na službenoj Facebook stranici kompanije, neke korisnike društvenih medija podsetio je na rasističke reklame za sapun iz 19. i s početka 20. veka, koje su prikazivale crnce koji ribaju kožu kako bi postali beli.

Dove je uklonio reklamu i izvinio se, a na Twitteru je napisao da je ta reklama „nesmotreno prikazala tamnopute žene“.

Ali izvinjenje nije uspelo da zaustavi talas kritika na internetu. Neki korisnici pozivaju na bojkot Dove proizvoda.

U Velikoj Britaniji je kontroverza bila je glavna tema jutarnjih emisija čiji su gosti raspravljali o tome kako je reklama dobila odobrenje za objavu i da li je ona pokazatelj šireg problema rasizma u marketingu.

Na Tviteru su se objave označene hashtagom #BoycottDove, započete tokom vikenda među američkim korisnicima, proširile na korisnike nekoliko evropskih jezika.

„Ukratko, rasizam je ponovno u modi, a brendovi to žele da iskoriste“, napisala je korisnica @Beatrix B. na francuskom.

Izvor: Youtube

Cela reklama prikazuje tamnoputu ženu koja uklanja svoju majicu ispod koje se pojavljuje bela žena, koja pak podiže svoju majicu i pretvara se u ženu poreklom iz Azije.

„Namera tog kratkog videa bila je da poruči da je Dove gel za tuširanje za svaku ženu i da to bude slavlje različitosti, ali pogrešili smo“, saopštio je Dove.

Reklama je mnoge gledaoce podsetila na neslavne reklame za sapun iz istorije, od kojih su neke objavljene na društvenim mrežama.

U jednom primeru iz 1880-ih godina prikazano je crno dete koje se kupa u kadi kad mu belo dete ponudi sapun. Nakon što ga iskoristi, crno dete postane oduševljeno kad shvati da je i ono postalo belo.

U kompaniji Dove su odbili da komentarišu kako je moguće da je reklama producirana i odobrena, ali su otkrili da rade „reviziju svojih unutrašnjih procesa stvaranja i objave sadržaja“.

Neki su stali u odbranu reklame:

 

Ok here’s a video of the dove commercial I think the video isn’t bad… I saw the pic and i got upset now tht I see the video I’m not.

 

 

Autor teksta: Hina

Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More