Kompletan vodič za negu kovrdžave kose

255

Kako se neguje kovrdžava kosa?  Pred vama su saveti kako održavati uvek dobru frizuru i šta koristiti da bi loknasta kosa uvek bila sjajna.

Kovrdžava kosa ima tendenciju da bude dosta suva i sklona je kidanju mnogo više od ravne kose. Ovakva kosa zahteva veću negu i više vremena za njen dobar izgled. Zato je jako bitno voditi računa prilikom pranja jer morate biti dosta pažljiviji. Treba odlaziti redovno kod frizera i birati najbolju frizuru. Takođe, treba voditi računa koliko često tokom jednog pranja nanositi šampon, u kolikoj meri i naravno, najbitnije od svega jesu proizvodi, koji se posebno rade za kovrdžavu kosu.

 

PRAVILNA NEGA KOVRDŽAVE KOSE

Koristite šampone i pakovanja, kao i balzame za oštećenu kosu. Ovo je bitno, jer sama talasasta kosa je više suva od ravne, samim tim i sklonija oštećenju. Bitno je kupovati proizvode za kosu u specijalizovanim radnjama, a ne u apotekama. Zašto? Dermatološki šamponi često su razređeni, i čini ih manje efektnim.

Kod nege kovrdžave kose, jako je bitno da odredite koliko često ćete je prati. Ne treba preterivati, pogotovo sa čestim šamponiranjem, jer to dodatno i onako sklonu kosu pucanju, može dovesti do još većih oštećenja. Ne bi trebalo da to bude češće od dva puta nedeljno.

Često  pranje kose može dovesti do toga da vam se kosa zamrsi.
 

Ako vam se dešava često da se kosa zamrsi, možete koristiti samo regenerator za kosu, bez šamponiranja. Ovo je jako bitno, jer je kovrdžavoj kosi češće potrebna vlaga.

Važno je napomenuti i to da stavljanje balzama samo dobar način za dodavanje vlage kosi, ali ne i pranja.

U situaciji kada osetite da vam je kosa dosta suva, preporučuje se dubinski tretman balzamom.To znači da ćete balzam za kosu držati duže na vašoj kosi. Pre nego krenete da se tuširate, nanesite vaš balzam na  kosu i pokrite kosu kapom, peškirom. Kad završite svoje tuširanje, regenerator dobro isprati kao i obično.

I na kraju, kada je sušenje kovrdžave kose u pitanju, pokušajte da izbegnete sušenje kose fenom, ne preporučuje se trljanje peškirom direktno na kosu, ili samo majicom(obavezno od lakšeg materijala), ili možete i peškir, ali obavezno majica do kose.

Oblik vaše frizure je nemoguće održavati bez redovnog odlaska kod frizera. Nemojte dozvoliti da vam krajevi ispucaju, da prođe više meseci između dva odlaska kod vašeg frizera. Dobro je imati samo jednog. Nemojte često menjati frizera, jer taman dok se jedan frizer navikne na vašu kosu, vi ćete otrčati sledećem.   

Uvek insistirati na suvom šišanju kovrdžave kose. Dakle, nemojte pre šišanja prati kosu, nema potrebe, jer kovrdžava kosa drugačije pada dok je mokra i kada je suva.
 

Za krajeve nemojte čekati više od 10 nedelja od poslednjeg skraćivanja.

 

ŠAMPONI ZA LOKNE I ŠTA JE BITNO KOD KUPOVINE

nega kovrdžave kose

Kao što smo već spomenuli da je kovrdžava kosa dosta osetljiva, samim tim zahteva i posebne preparate. Pranje kose je najbolje šamponima bez silikona i bez jakih sulfata.

Ako vam ne ide da u prodavnicama nađete šampone za suvu i oštećenu kosu, postoje i oni koji se rade isključivo za kovrdžavu. Preporučuju se, jer im je formula identična, kao i šamponima za oštećenu kosu. Zbog toga što se kovrdžava kosa ne masti često, nisu joj potrebni agresivni preparati, tj. šamponi, a pogotovo, ako je već i oštećena. Koristiti blage, bez silikona, izbegavati i svaki sastojak koji se završava na –cone, – xane.Obavezno obratite pažnju na sadržaj pre kupovine. Možete probati i sa šamponima za bebe, jer su dosta blagi, i ako vidite da određeni šampon odgovara vašoj kosi, nema potreba da ga menjate. Budite sigurni u njegov kvalitet, barem nekoliko meseci, pa možete probati sa nekim drugim.

Verovale ili ne, blagi šamponi mogu da učine čudo za regeneraciju kose! Irena je odustala od “čarobnih” formula i prešla na šampon koji je 100% prirodan. Upravo  to je spasilo njenu kosu koja je opadala i bila masna, izgledala iskrzano i jako loše. 

Ne morate previše eksperimentisati, jer kovrdžava kosa to teže podnosi.

 

BALZAMI ZA LOKNASTU KOSU I KAKO ODABRATI NAJBOLJI

Balzami za lokne dolaze u obzir svih vrsta i konzistentnosti.  Balzami koji su na bazi aloja vere i u sebi sadrže provitamin B, mogu biti najbolji izbor, jer hrane i hidriraju kosu i ojačavaju lokne. Daju im oblik, punoću i elastičnost, čineći tako kosu sjajnom ,mekanom i na taj način smanjuju elektricitet.

Kako koristiti balzam? Dok je kosa još mokra, i omekšana balzamom, prođite prvo prstima kroz nju, a zatim koristite češalj. Samim češljanjem prstima, osetićete gde je kosa ućebana i gde se zamrsila, tako da ćete češljem tuda proći pažljivije. Češljem skidate sve one dlake koje su već opale.

U svakom slučaju balzam možete i menjati, u zavisnosti da li je vaša kosa i koliko mekana, i da li taj tip balzama odgovara vašoj kosi.

 

KREME ZA NEGU KOVRDŽA

U specijalizovanim radnjama, može se naći veliki broj preparata za negu kovrdžave kose. Kreme i maske koje se koriste da bi hranile lokne su često kombinacija maslaca, ulja i voska. Ovakve kreme su idealne za gustu i bujnu kosu   koja je suva. Ako je vaša kosa masnija, sigurno da ćete izbeći korišćenje ovih preparata, i tako dodatno mastiti vašu kosu.

 

PENA I GELOVI ZA KOVRDŽAVU KOSU

Neki su prirodni, neki nisu. Većina ljudi jedini način koji koristi pri odabiru gela, jeste kakva je gustina, tj. da li je i koliko proziran. Bitno je reći da mnogi gelovi sadrže silikon, kako bi kosi dali sjaj, a što smo već spomenuli da treba izbegavati.

Ako već želite i imate potrebu koristiti gel, pokušajte sa organski aloe vera gelom, kao dosta blagim.

Pene se koriste kao preparat  za oblikovanje kovrdžave kose. Veoma je bitno znati pravi način korišćenja, kao i količinu koja se nanosi na kosu.

Penu nikada ne treba stavljati direktno na kosu, već prvo naneti na ruke i zatim sadržaj utrljati u kosu.
 

Pri odabiru pene treba znati da postoje one koji u sebi sadrže alkohol, a neke ne. Druge opet daju čvrstinu, dok neke ne, ili pak neke se nanose na suvu kosu, dok drugi isključivo na vlažnu. Zbog svega ovoga, treba napomenuti da je bitno upoznati se sa samim proizvodom, na osnovu vaših potreba, pre same kupovine.

 

LAKOVI ZA KOVRDŽE

Lakovi za kosu se koriste kako bi učvrstili, gotovo fiksirali vašu frizuru. Postoji, baš kao i za sve ostale preparate, veliki broj lakova za kovrdžavu kosu, kao i oni koji štite od efekata intezivnog izlaganja suncu.

Ukoliko želite da vam kosa i dalje malo leprša, onda ćete kupovati lak sa blagim nivoom učvršćivanja. Postoje i mnoge predrasude da je lak za kosu preparat koji ne bi trebalo koristiti često, ali jako je bitan način na koji nanonsite lak na svoju kosu.

Prskanje lakom najmanje na udaljenosti od 30cm.

Ukoliko želite veći volumen, kosu ćete blago protresti, tako što ćete glavu okrenuti nadole, a zatim unazad ne preterano snažno. Ukoliko se vaša kosa često masti, nemojte koristiti lakove koji daju sjaj. I jedan savet, koji možda niste očekivali, ali dobro je da znate. Lak možete koristiti i na vašim obrvama, ako želite da ulepšate liniju vaših obrva. Jednostavno malo laka na češljič za obrve i zatim prođite kroz obrve.

 

PIVO ZA KOVRDŽAVU KOSU

Postoji mnogo preparata na prirodnoj bazi, koji se koriste za negu kovrdžave kose. Jedan od najčešćih u uporebi i sa kojim se većina žena susrela u svojim eksperimentima, jeste i pivo.

Pivo u sebi sadrži magnezijum i kalijum i kao takav, čini ga prirodnim proizvodom za negu. Vitamin B koji daje prirodni sjaj. Naravno, jasno je da pivo ne sadrži silikon i ostalu hemiju, koja može oštetiti kosu.

Nemojte brinuti oko mirisa, jer pivo koristite nakon nedelju dana pošto je otvoreno, taman dovoljno vremena da alkohol ispari. Pivo nakon nanošenja, ne ispirati.

Kako pravilno koristiti pivo?  

Prvo oprati kosu i umotati u peškir kako bi pokupio višak vode. Zatim počešljati. U lavor sipajte oko pola litre piva, neka bude mlako. Umočite celu kosu u lavor, a ostatak iskoristiti da prelijete kosu.

Zabacite kosu naglavačke i sušite fenom sa difuzerom. Na ovaj način kosa neće biti slepljena i dobićete veći volumen.

 

FRIZURE ZA KOVRDŽAVU KOSU

loknasta kosa

 

Ako mislite da ideja za frizuru  vaše kovrdžave kose nema, verujte nam na reč da su ideje beskonačne. Neki kažu da je kovrdžava kosa i prokletstvo i blagoslov. Zaboravite na prese, figaro ili  feniranje, koje dodatno vašu kosu isušuju, ali svakako i to možete koristiti u posebnim i retkim situacijama. Samo ne treba preterivati sa ovim uređajima za stilizovanje, jer će brzo naneti štetu loknama i odma se pojaviti u vidu ispucalih krajeva. Možete koristiti viklere, plastične/metalne, to je manje važno, već više koliko imate vremena za njihovo navijanje, jer kosa mora biti mokra, kada se navijaju. Dakle, kosa će vam se sušiti dok su vikleri na glavi.

Punđa – ako vam je dosadno da koristite preparate kako bi oblikovali svoje lokne, najlakše i najbrže je napraviti punđu. Još interesantnije može biti, i ako izbacite neku loknu prema licu, delovaće neobavezno, ne suviše ozbiljno.

Bob – ove frizure su jako interesantne, jer vašem izgledu uz neki lepi odevni predmet daju mladalački izgled. Što je vaša kosa kraća, biće vam lakše i brže da napravite ovakvu frizuru bez mnogo utrošenog vremena.

Pletenica, riblja kost – ove frizure su uvek moderne, bez obzira da li je kosa ravna ili kovrdžava. Kada govorimo o loknama, možda je ova frizura dobar izbor da se na kratko odmorite od vaše „prave“ kose i pri pogledu u ogledalo vidite drugu osobu.

Kovrdžava pletenica sa strane – jednostavno rešenje, malo drugačije i interesantnije od klasične pletenice. Jedina razlika što ćete vašu kosu uvijati na stranu, kako bi pletenica lepo stajala kada je ispletete. Na kraju možete učvrstiti ukosnicama za slučaj da se neka nemirna dlaka ne pojavi..

Prirodni look, kao griva – setite se sjajne Hale Beri u danima kada je nosila kovrdže. Bila je najizazovnija, ne samo zbog svoje lepote, već i zbog frizure kojoj nije dodavala ništa. Jednostavno, pustite vašu bujnu kosu da se „sama namesti“ i da lokne padaju na sve strane. Prirodni izgled je svima poželjan.

Konjski rep – ako je vaša kovrdžava kosa duža, možete koristiti malo gela kako bi je lepše oblikovali i zalizali. Ne treba često nositi ovaj friz iz razloga što je kosa u tim situacijam sklona opadanju. Ovo samo u situacijama kada želite da „sakrijete“ svoje lokne i da se malo odmorite od njih.

 

 

KOVRDŽAVA KOSA I SAVETI KOJE JE DOBRO ZNATI

 1. Koristiti široki zupčasti češalj – češljati kosu odozdo prema gore.
 2. Manje je uvek bolje sa kovrdžavom kosom – nemojte preterivati sa preparatima za kosu. Ako niste pažljivi, preterana upotreba preparata vašim loknama naneti više štete nego koristi.
 3. Pranje hladnom vodom neće učiniti kosu sjajnom – pranje hladnom vodom neće dodati kosi sjaj.
 4. Vlažite kosu – kovrdžava kosa zahteva dodatnu vlagu, te s toga budite sigurni da koristite dobar. balzam. Pokrite svaku dlaku sa balzamom i pustite da odstoji bar desetak minuta pre ispiranja.
 5. Koristite pakovanje za kosu jednom nedeljno – korišenje pakovanja za kosu će pomoći da držite lokne u savršenom stanju. Najbolja pakovanja i maske su one koje sadrže keratin, jer on pomaže u sprečavanju oštećenja kose.  
 6. Neka se kosa prirodno suši – ako nigde ne žurite, naš sledeći savet je da pustite vašu kosu da se prirodno osuši.  Toplina od fena će sušiti kosu i može izazvati oštečenja. Ako nemate vremena, i potrebno je da osušite fenom, onda neka bude najniža temperatura, kako biste izbegli oštećenja.
 7. Držite se jedne marke proizvoda za kosu – kovrdžava kosa zahteva upotrebu više proizvoda, nego što je to slučaj kod ravne kose, zato je bitno da izaberete jedan brend u kom se nalaze veliki broj preparata.
 8. Upoznajte šta odgovara vašoj kosi – postoji mnogo različitih sastojaka koje možete naći u proizvodima za kosu i nema pravila šta i koji će biti najbolji za vašu kosu. Različiti su, zato je bitno upoznati svoju kosu, i odrediti koji joj preparati najviše odgovaraju.
 9. Koristite difuzer – kada baš morate koristiti fen.
 10. Ne sušite kovrdžavu kosu peškirom – nikada nemojte previše trljati kovrdžavu kosu sa peškirom da biste je osušili. Lagano sušite peškirom, ili još bolje, koristite staru majicu umesto peškira i to će smanjiti rizik od kovrdžavosti još više.
 11. Kupite neki satenski jastuk – još jedan dobar savet o tome kako se brinuti za kovrdžavu kosu  je kupiti nekoliko satenskih jastučnica za vaš krevet. Saten nudi daleko manje trenja od pamuka, tako da vaše lokne trebaju ostati netaknute cele noći. Alternativa novim jastučnim jastucima bi bila satenska noćna kapica koja bi učinila isti posao zaštite vaše kose.
 12. Vodite računa o ishrani – izgled vaše kose zavisiće i od toga kako se hranite. Dosta voća, povrća i  belančevina zadržaće vašu kosu u dobrom stanju, kao i  puno vode kako bi kosu hidrirali.

Autror Minutzamene


Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More