Nedeljni ručak: Pečenje ribe u rerni – jednostavno, zdravo i ukusno

Ispecite ribu u rerni i nikada je više nećete spremati drugačije

0 106

Iako se mnogi slažu da je riba sa roštilja posebnog ukusa, rerna nudi sjajnu alternativu koju možete lako primeniti kod kuće – bez mnogo pripreme i dodatne opreme.

Najsočnije rezultate dobićete s ribama poput rečne ribe, smuđa, šarana ili pastrmke. Možete ih peći cele ili isečene na filete – u zavisnosti od ukusa. 


Potrebni sastojci:

  • sveža riba po izboru 

  • maslinovo ulje

  • 2–3 čena belog luka

  • malo seckanog peršuna

  • so i biber

  • 1 limun

  • papir za pečenje


‍ Priprema ribe za nedeljni ručak:

  1. Pripremite ribu
    Operite ribu koju ste prethodno očistili (ili neka to urade u ribarnici). Ako je pečete celu, zarežite je po dužini tri puta s obe strane nožem.

  2. Začinite
    Ribu premažite maslinovim uljem, pa posolite i pobiberite spolja i iznutra.

  3. Dodajte aromatičnu marinadu
    U manjoj posudi pomešajte sitno seckani beli luk, maslinovo ulje, limunov sok i peršun. Ovu mešavinu utrljajte u unutrašnjost ribe, a ostatak prelijte po površini.

  4. Pecite u rerni
    Stavite ribu na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, oko 30 minuta (dužina pečenja zavisi od veličine ribe i vaše rerne).


Napomena:

Ako volite jače arome, slobodno ubacite grančicu ruzmarina ili kolutove limuna u unutrašnjost ribe.


Prijatno!

 

Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More