Kalorije i BMI se više ne računaju:

104

Kalorije i  BMI više ne mogu računati: Ovo je jedini broj koji je važan za uspješno mršavljenje

 

Ponekad pratimo, brojimo i beležimo brojeve koji nisu bitni za naše zdravlje, a ignorišemo one koji su, zapravo, bitni

Zdravlje često izgleda kao igra brojeva. Merimo koliko imamo šećera u krvi, koliko jedemo kalorija, da li unosimo dovoljno hranljivih materija… Ali, zdravlje je mnogo više od toga. Problem je u tome što ponekad pratimo, brojimo i beležimo brojeve koji nisu bitni za naše zdravlje. Ili još gore, ignorišemo brojeve koji su, zapravo, bitni

Šta Je Važnije Kod Skidanja Kilograma – Ishrana Ili Vežba?

 

Ukoliko ste znatiželjni da saznate koje to brojeve dijetetičari smatraju najvažnijim, ovde su sakupljena mišljenja 20 stručnjaka koji rade u bolnicama ili u privatnoj praksi. Pročitajte koji podaci imaju kliničku važnost, a za koje lekari kažu svojim pacijentima da ih ignorišu:

Pola tanjira

Umesto da računate svaku kaloriju, dijetetičari preporučuju da pojednostavite odluke o ishrani koristeći model tanjira, gde treba da izaberete pravu razmeru svake hrane. To znači da polovinu tanjira popunite povrćem i nekim voćem, jednu četvrtinu sa hranom bogatom belančevinama, kao što su riba, živina ili pasulj; a drugu četvrtinu sa celim zrnom kao što je na primer smeđi pirinač.

Foto: Pixabay.com / Umesto da računate svaku kaloriju, dijetetičari preporučuju koristite model tanjira

25 od 35 grama

To je onoliko vlakana koliko nam je dnevno potrebno za optimalno zdravlje, ali većina ljudi unosi samo 16 grama dnevno. Dobijanje dovoljno vlakana pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i holesterola, sprečava određene vrste raka i daje osećaj sitosti što je korisno za upravljanje težinom. U ishranu treba dodati više vlakana od povrća, voća, pasulja, oraha, semenki i celih zrna.

Foto: Pixabay.com / 25 do 35 g vlakana je potrebno nedeljno za dobro zdravlje kalorija

7 do 8 sati

Da li dovoljno spavate svake večeri? Nedostatak spavanja ima kratkoročne posledice, kao što su loše procene, povećan rizik od nesreća, loše raspoloženje i manja sposobnost pamćenja informacija. Slabo spavanje u dužem periodu je povezano sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Isključite televizor, isključite elektroneske uređaje i sav ostali posao prepustite svom telu.

Foto: Pixabay.com / Slabo spavanje je povezano sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti kalorije

150 minuta

To je preporuka za koliko fizičke aktivnosti (ekvivalentno 2,5 sata) treba da dobijete svake nedelje. Ovaj nivo aktivnosti pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, gojaznosti, demencije i raka.

Foto-ilustracija: Profimedia / Čoveku je nedeljno potrebno 150 minuta fizičke aktivnosti

100 mg / dl

Lekar može testirati vaš nivo glukoze u plazmi kako bi proverio da li imate dijabetes tipa 2 (normalno očitavanje je manje od 100 mg / dl). Često se naziva bolest „životnog stila“, dijabetes tipa 2 se u velikoj meri se sprečava dobrom hranom i sa dovoljno vežbanja. Ako imate dijabetes, promene u životnom stilu vam mogu pomoći da preusmerite dijagnozu – ali prvo morate znati tačne vrednosti. Dijagnoza pre-dijabetesa je 100 do 125 mg / dl, a dijagnoza dijabetesa je 126 mg / dl ili veća.

Foto.Pixabay.com / Dijagnoza pre-dijabetesa je 100 do 125 mg / dl, a dijagnoza dijabetesa je 126 mg / dl

120/80 

Visok krvni pritisak je poznat kao tihi ubica jer često nema očiglednih simptoma. Visok krvni pritisak predstavlja najveći faktor rizika za srčani ili moždani udar. Zato morate proveriti svoj krvni pritisak da biste znali da li ste u opasnosti. Normalni krvni pritisak je 120/80 mmHg ili manji. Povišen krvni pritisak je od 121 – 129 sa 80. Visoki krvni pritisak se kreće u rasponu 130 -139 sa 80 – 89.

Slika: Pixabay.com / Normalni krvni pritisak je 120/80 mmHg ili manji

 
kalorije

(Telegraf.rs / Izvor: washingtonpost.com)

Koje Vibriraju I Dovode Žene Do Vrhunca (VIDEO)

 
Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More