Pita
Hrskava, a topi se u ustima: Čokoladna pita – fantazija od 3 sastojka
Pored toga što ćete je napraviti za manje od deset minuta biće vam potrebna samo tri sastojka:
– Pakovanje lisnatog testa
– Velika mlečna čokolada (ili ona koju volite, čokolada za kuvanje u Rakić trgovini samo 25din)
– 1 jaje (samo žumance)
Izvadite testo iz pakovanja, razvaljajte ga oklagijom, pa na njega stavite čokoladu (pogledajte video), a potom pitu „zatvorite” ostatkom testa. Premažite umućenim žumancetom.
Pletenicu bojimo izmućenim jajetom i naizmenično stavimo neke Lacasitose po celoj površini.
Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20-25 minuta.
Kao što možete vieti na fotografiji, rez se pravi upravo kad je pletenica bila topla, a čokolada se još malo otopila … Sutradan je čokolada već tvrđa … Ummmmmm!
- ZA TESTO
- brašno – 800 g
- kvasac – 1 kocka
- so – 1 kašika
- šećer – 1 kašika
- jaja – 2 komada
- žumance – 1 komad
- sveže mleko – 200 ml
- ulje – 3 kašike
- žumance – za mazanje
- ulje – pola šolje (za posipanje)
Način pripreme
Testo sam zamesila uveče i ostavila na hladnom da raste celu noć. Tako će vam ujutru biti mnogo lakše i započećete dan s prijatnom aromom hleba.
Rastvorite kvasac u 1 šolji hladne vode. Dodajte mleko, šećer, so, ulje i razbijte jaja. U tečne sastojke dodajte prosejano brašno. Zamesite testo, dok ne prestane da vam se lepi za ruke. Formirajte ga u loptu, stavite ga u veliku posudu i pokrijte najlon folijom. Ostavite tako da raste celu noć. Ono će se povećati i napuniće posudu.
Ujutru podelite testo na tri lopte. Razvijte lopte u kore. Namažite ih obilno uljem i stavite jednu na drugu. Uvijte u rolat i isecite na jednake manje rolate.
Poređajte rolate u posudu za pečenje s podmazanim dnom, izrezima na gore. Namažite pogaču umućenim žumancem i ostavite da ponovo naraste.
Kad pogača udvostruči obim, stavite je u zagrejanu rernu na oko 120 stepeni. Povećavajte postepeno temperaturu na 5-6 minuta dok ne stigne do 190 stepeni.