Markiza / Charlotte Russe
- 400 – 500 g piškota
- čaša mleka
- 3-4 kašike tamnog ruma
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 250 g putera
- 250 g čokolade
- (po želji i ukusu: seckani lešnik i suvo grožđe)
- 400 ml slatke pavlake
- 2 kesice vanilinog šećera
50 Best Travel Tips from 10 Years of Travel
Markiza, svima omiljena torta sa piškotama: Jednostavno se pravi, još lakše pojede! (RECEPT)
- Jednostavno
SASTOJCI
- 3 pakovanja piškota ili 300 gr
- 9 jaja
- 200 gr šećera u prahu
- 100 gr kristal šećera
- 250 gr margarina
- 250 gr čokolade
- mleko za umakanje piškota, oko 200 ml
- za gornji sloj: 400 ml slatke pavlake, u pola dodati 2 kašike čokoladnog krema
Priprema: Ulupati žumanca sa 100 gr kristal šećera i staviti na paru da se kuva. Kuvati 12 minuta od trenutka kada voda provri ispod šerpe. Posle 12 minuta dodati izlomljenučokoladu i mešati da se otopi, zatim skloniti sa vatre da se hladi.
Ulupati margarin sobne temperature sa 100 gr šećera u prahu. Margarinu dodati ohlađen krem sa čokoladom i sve umutiti. Na kraju ulupati belanca sa 100 gr šećera u prahu u jaku i sjajnu penu. Polako belanca dodati prethodno umućenom kremu. Dodati pola, umutiti najsporijom brzinom miksera, pa dodati drugu polovinu i umutiti opet. Ne mutiti predugo.
U krugli kalup slagati uspravno piškote. Umočite u mleko stranu koja nema na sebi šećer i tu stranu stavite na spoljnu stranu kalupa. Kada poslažete okolo umačite piškote i poslažite po dnu. Istresti celu smesu krema i poravnati.
Tortu ostaviti 2 sata u zamrzivač. Izvaditi staviti na tacnu pa skinuti obruč. Torta odlično stoji i bez trake (samo radi dekoracije).
Umutiti slatku pavlaku, pa pola premazati preko fila, a u ostatak dodati čokoladni krem.
Poslužiti posle nekoliko sati da piškote omekšaju.
Prijatno!
Turska ili bosanska kafa. Ima li razlike između?