5 načina da (napredno) pretražujete Gugl

a za koje 95 odsto ljudi ne zna

8.880

U našoj eri napredne tehnologije i brzog interneta, možete da pronađete informacije o skoro pa svemu. U roku od nekoliko minuta saznaćete recept za ukusnu pitu ili najbrži put do mesta na kome nikada niste bili.

Ipak, nekada to nisu minuti već sati, jer u moru informacija treba da pronađete tačno ono što vas zanima. Zato je sajt Bright Side napravio listu efektivnih metoda uz pomoć kojih možete da pretražujete Gugl i da uz  samo nekoliko klikova pronađete baš ono što ste tražili.

1.Jedno ili drugo

Ponekad niste sigurni da li ste tačno zapamtili informaciju ili ime koje treba da pretražujete. Ali, to ne bi trebalo da bude problem! Stavite nekoliko varijacija koje su vam potrebne i razdvojte ga uspravnom crtom ili koristite “or”.

printscreen-gugl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Pretraživanje sinonima

Ako želite da pronađete sajtove o određenoj temi a ne želite rezultate koji uključuju baš ovu frazu, onda koristite sledeći symbol: „~“
Tako ćete kada ukucate “zdrava~ishrana” dobiti rezultate koji se tiču dijeta, zdravih narmirnica, itd.

printscreen-gugl1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Za vremenski okvir

Kada su vam, na primer, potrebna neka naučna otkrića tokom XX veka, onda bi trebalo da napišete sledeće:

printscreen-gugl2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ako tražite određeni članak

Ako želite da pronađete određeni članak ili URL, onda bi trebalo da znate jednu od ključnih reči, i da u pretraživač ukucate sledeće:

Intitle: husky

Ako tražite URL onda:

Inurl: husky

printscreen-gugl3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Traženje sličnih sajtova (ili istraživanje konkurencije)

Našli ste sajt koji vam se dopao a onda biste da saznate za još neke slične sadržine, ili jednostavno želite da istražite konkrurenciju, onda bi trebalo da ukucate:

Related: pa onda adresu sajta, bez razmaka.

printscreen-gugl4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I još jedan bonus savet.

Ako želite da otklonite nevažne reči, ili fraze, odnosno ne želite da ometaju vašu pretragu, jednostavno napišite simbol “-“ (minus) između reči koje pretražujete i neželjene fraze. Na primer, pretražujete neku knjigu ali ne želite da je kupite:

printscreen-gugl5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More