Brazilska depilacija – za ili protiv?

Saznajte šta je brazilska depilacija  – prednosti, mane, kako se pripremiti za nju i šta možete očekivati. Biće vam jasno zašto je sve popularnija!

Sa pravom se pitamo da li je brazilska depilacija samo trend ili je postala potreba.  Činjenica je da su kupaći kostimi i veš sve oskudniji, i da je potrebno poprilično izdepilirati bikini liniju da biste u njima izgledali savršeno.

Pa zašto ne i sasvim?

Priznaćete da je ipak najbolje kada uopšte ne morate da brinete da li će neka dlačica izviriti tamo gde ne treba.  Intimna depilacija je možda zaista nešto o čemu treba da razmislite.

 

ŠTA JE BRAZILSKA DEPILACIJA TAČNO?

 

Za one neupućene, ova depilacija podrazumeva uklanjanje dlačica sa intimnog područja i to u potpunosti. Znači, ne uklanjaju se samo one koje bi izvirivale pored veša, već baš, baš sve. I da, to znači da ako odete u salon morate da se prpremite na to da će vaši intimni delovi biti izloženi pogledima.

 

A to je najmanji problem. Biće izloženi i prilično neprijatnom i pomalo bolnom tretmanu.

 

Brazilska depilacija radi se profesionalno u kozmetičkim salonima, premda svakako možete isprobati depilaciju intimne zone i kod svoje kuće. U svrhe uklanjanja dlaka koristi se vosak za depilaciju ili šećerna pasta koja je mnogo bolja varijnta. Pročitajte sve o tome kako se depilirati sa šećerenom pastom i kako je napraviti.

Postoji nekoliko oblika brazilske depilacije za koje se možete odlučiti. U suštini ih moćemo podeliti na dve vrste:

 • potpuna
 • delimična

Kada je potpuna depilacija bikini  zone u pitanju, onda se uklanjaju baš sve dlačice sa genitalnog područja . Kada  je delimična brazilka u pitanju, obično se žene odluče da deo dlačica ostave i on formira neki oblik “intimne fizure”. To može biti tanka traka na vrhu, malo šira ili već i neka malo maštovitija kreacija kao što je recimo srce.

I dalje vas ideja da se tek tako skinete pred kozmetičarem pomalo zabrinjava?

Ne bi trebalo, jer ovo je već uveliko popularan tretman koji rade profesionalci i rezultati i njihova dugotrajnost će vam se zaista dopasti.

Za one koji nisu isprobali, evo preko potrebnih dodatnih informacija i odgovora na pitanja i nedoumice koje se sigurno javljaju.

 

KAKO SE PRIPREMITI ZA PROCEDURU

 

Da bi iskustvo sa potpunom depilacijom bikini zone prošlo kako treba, najvažnije da se dobro pripremite. Evo nekoliko bitnih saveta:

 • Obratite pažnju na dužinu dlaka. Ukoliko brijete ovu regiju ili na neki drugi način eliminišete dlačice iz bikini zone, znajte da pre brazilske depilacije treba da pustite dlake da malo porastu. Ukoliko nisu dovoljno velike, vosak ili pasta neće biti u stanju da efikasno iščupaju sve dlake i trpećete neprijatnost bez potrebe.
Dužina dlačica treba da je najmanje 5-6 milimetara. Računajte da bar mesec dana ranije prestanete da depilirate dlake koje želite odstraniti brazilskom depilacijom.
 

Ni prevelike dlake nisu dobre. Ukoliko su predugačke, skratite ih na ovu dužinu od 5-6 mm makazama.

 • Istuširajte se pre tretmana. Možda je ovo suvišno reći, ali bolje da kažemo. Ne samo što je to  higijenski prihvatljivije za kozmetičara koji radi brazilsku depilaciju, nego ćete se i vi osećati komotnije i prijatnije kada znate da ste čisti.
 • Obucite suknju, neku dovoljno komotnu koju možete lako podići. Ukoliko vam je pomisao da se skinete potpuno pred nepoznatom osobom suluda, ovo može biti odličan trik da se osećate komotnije i prijatnije. Bar vam se čini da ste obučeni.
 • Budite spremni na to da depilacija bikini zone boli. To što treba da se skinete nije ni upola neprijatno koliko činjenica da sama brazilska depilacija nije baš bezbolna. Koliko će vas boleti, zavisi od vašeg praga tolerancije na bol. Ono što je nekima dramatično, nekima je sasvim normalno i izdržljivo. Ukoliko ste u ovoj netolerantnoj grupi, niej loše da popijete lek protiv bolova (Ipbuprofen ili Brufen) 20 minuta pre tretmana.
 • Budite spremne na neobične poze. Da bi se efikasno uklonile dlačice sa bikini linije i intimnog područja, moraćete da dopustite osobi koja radi depilaciju da dopre do svih mesta lepo. U te svrhe moraćete često da zauzmete poze koje se od vas traže.
 • Nemojte konzumirati alkohol ili velike količine koefina pre tretmana.  Može se desiti da njihovo dejstvo suze pore, pa dlake teže popuštaju i depilacija više boli.
Kažite osobi koja obavlja tretman ukoliko pijete neke lekove i ne radite depilaciju na izitritairanoj koži ili na koži izgoreloj od sunca.

 

KAKO SE IZVODI BRAZILSKA DEPILACIJA I ŠTA OČEKIVATI

 

Bikini zona može se depilirati voskom i šećernom pastom.  Pasta je bolja jer 100% prirodna, ne oštećuje kožu i ne izaziva alergijske rekacije. Temperatura paste je slična temperaturi tela i za razliku od toplog voska pogodna i za osobe sa proširenim venama.

Vosak je malo bolnija varijanta od šećerne paste. On se nanosi na kožu, a zatim skida trakama, naglim pokretima koji čupaju dlaku iz korena. Slično se radi i sa pastom.

Pre nanošenja voska, na deo tela koji se depilira nanosi se talk. Na ovaj način se obezbeđuje barijera između kože i voska pa brazilska depilacija manje boli. Osim toga , vosak se tako lepi isključivo za dlaku, dok koža prođe sa manje oštećenja.

Nakon depilacije, vosak ili pasta se uklanjanju, regija se čisti i nanosi se neko sredstvo koje će smanijti upalu i crvenilo.

Na vama je posle da održavate pravilnu higijenu i sprečite dalje iritiacije i komplikacije.

 

KAKO URADITI POTPUNU DEPILACIJU BIKINI ZONE KOD KUĆE

 

Ukoliko sami sređujete bikini zonu, brazilska depilacija može biti mnogo lakša varijanta od brijanja ili sređivanja samo bikini linije. Umesto da procenjujete da li ste dobro uklonili sve vidljive dlake ili će na plaži nešto ipak izviriti, ili ste deprimirani zbog tamnih tačkica koje ostaju kao tragovi, jednostavno presudite i iščupajte sve! Lakše je!

 

 

Evo uputstva kako da to uradite same, ukoliko vam ideja da se skinete pred nepoznatom osobom i dozvolite joj da radi depilaciju intimnih delova deluje uvrnuto.

 •  Zagrejte vosak ali da ne bude previše vruć.
 • Nanesite talk na kožu kako se vosak ne bi lepio za nju već samo na dlačice.
 • Štapićem za vosak (ili nekim sličnim predmetom kao što je recimo nož za mazanje) nanesite sloj voska na deo koji depilirate. Neka bude široko barem 2 cm i sloj delbljine oko 2 milimietara. Nanosite vosak u smeru rasta dlake.
Ne nanosite na celu regiju već radite deo po deo, a počinjete od dela najbližeg pupku.
 • Isecite i pripremite trake za depilaciju. Mogu biti pamučne, od neke stare čiste majice,  ukoliko ste već vešte sa voskom. Ukoliko niste, kupite trake, jer se sa krpama nećete snaći lako. Trakama prekrijte vosak koji ste naneli.
 • Ostavite da se vosak ohladi jedno 30 sekundi. Kod voska ćete lako primetiti razliku kad se stvrdne.
 • Povucite traku naglo u smeru suprtonom od rasta dlake. Ovo bi trebalo da ih iščupa.
 • Nastavite isti proces, deo po deo, dok ne uklonite sve dlake. Do pojedinih delova je teško stići i videti šta radite,pa budite i ovde spremni na najrazličitije poze. Naravno, imajte pri ruci ogledalo u kojem ćete moći da vidite odraz i lakše ustanoviti da li ste sve odradili kako treba,
 • Isperite ostake voska mlakom vodom. Od koristi vam mogu biti i bebi ulje ili neko drugo prirodno ulje (na primer maslinovo) . Stavite na vaticu malo ulja i obrišite.
 • Ukoliko je ostala neka dlačica,skinite je pincetom.

 

Da biste bili sigurni da radite pravu stvar, nabolje je da pogledate na interentu neki video brazilske depilacije

A s obzirom da sve ovo nije tako jednostavno, bolje je ipak prepustiti stvari rukama profesionalca. Videćete na kraju i zašto!

KAKO ODRŽAVATI KOŽU POSLE BRAZILSKE DEPILACIJE

 

Rezultati brazilske depilacije će vam se sigurno dopasti. Sve je savršeno glatko i nema ružnih crnih tačkica tamo gde treba da su dlake jer su one iščupane, a ne samo obrijane. I u tome je sva draž ove depilacije. Ipak, da kasnije ne bi došlo do komplikacija, povedite računa o depiliranom području i posle tretmana.

 • Nabavite sredstvo protiv urastanja dlaka. Urasla dlaka može biti jako gadan problem, a depilacija je jedan od glavnih uzroka pojave istih.
 • Održavajte redovnu higijenu depiliranog područja
 • Nosite tampone kada dobijete menstruaciju, posebno ako je baš ubrzo nakon depilacije. Higijenski ulošci  mogu izazvati iritaciju i crvenilo, jer je to područje sad osetljivo. Tamponi ipak skupljaju krv u unutrašnjosti.
 • Krenite na depilaciju u pamučnom vešu i komotnoj garedrobi. Poslednje što ćete želeti posle brazilske depilacije jeste da obučete sintetički veš, neku hrapavu čipku i uske famerke koje vas stežu u tom području.

 

PREDNOSTI BRAZILSKE DEPILACIJE

 

Da ovo nije prijatno iskustvo, nije. Ali brazilska depilacija definitivno ima svojih prednosti, posebno kada idete na more. Ko još želi da gubi vreme sa brijačima i crvenilima, iritacijama i tragovima . A ovo su neke od njih:

 • Duže ste mirne i bezbrižne i bez dlaka. Barem dve nedelje. Nakon brijanja, dlake na bikini zoni budu vidljive skoro već sutradan.
 • Nakon depilacije šećernom pastom nema upala i bubuljica
 • Dlake koje porastu nisu tako jake pa je i sledeća depilacija lakša i manje bolna. Sa brijanjem dlake ostaju iste jačine jer ih i ne čupate nego samo skraćujete.
 • Lakše ćete se rešiti dlaka na nekim manje pristupačnim područjima i lakše će to uraditi neko drugi nego vi sami. Brijač ne može svuda da priđe.
 • Osećaćete se seksi i puno samopouzdanja, bezbrižne da li se vidi neka dlaka koja ne bi trebalo da se vidi i da li vam je nešto promaklo.

 

MANE BRAZILSKE DEPILACIJE

 

A sada da stavimo i mane na drugi tas ove vage pa odlučite da li ste za ili protiv brazilske depilacije.

 • Boli. I tačka.
 • Neprijatno je i deluje uvrnuto da dopustite nekome da se bavi ovaj način vašim intinim područjem. Ali samo prvi put.
 • Košta više nego uklanjanje dlaka sa bikini linije i intimnih delova kod kuće
 • Ne možete imati seks 24 posle toga. Možda i 48, zavisi koliko ste osteljivi
 • Morate da pustite dlake da porastu do sledećeg tretmana. Što znači da ćete neko vreme ipak nositi šorceve  ili suknje kada dlake počnu da rastu i da ćete morati da se oduprete želji da ih sami obrijete pre nego što dostignu potrebnu dužinu.
 • Skloniji ste bakterisjkim infekcijama. Dlake na intimnom području ipak imaju svoju svrhu,a to je barijera od raznih spoljašnjih uticaja. Kada ih nema, izloženiji ste bakterijama.

 

ISKUSTVA I CENA BRAZILSKE DEPILACIJE  

 

 

Iskutva sa brazilskom depilacijom su različita . Dok je nekima to traumatčno iskustvo po koje nikad nisu ponovo došle, druge žene su spremne da zarad lepote otrpe malo boli i osećaju se mnogo komforije i slobodnije posle toga.

Ono što iskustvo ne čini sjajnim jeste činjenica da je koža posle tretmana, osetljiva i crvena.Nabavite neko sredstvo koje deluje umirujuće. Recimo, gel aloje vere je nešto što bi svaka žena trebalo da ima u kući. Iskustva govore da neprijatnost i upala mogu potrajati i do 2 dana. Posle toga se koža umiri.

Odraditi brazilsku depilaciju kod kuće jeste jeftinije, ali i mnogo, mnogo teže.Zato vredi stisnuti petlju i otići na tretman kod stručnog lica.  
 

Cena brazilske depilacije nije nepristupačna i kreće se oko 500 dinara.  Na sajtovima za grupne kupovine možete ih naći i jeftinije. U svakom slučaju, više vam se isplati nego da sami kupujete vosak i eksperimentišete. Osim toga, kada odete na tretman, teže ćete odustati, nego kad to radite same kod kuće.

Jako važno da tretman radite u salonu koji je proveren. Zato potražite savetesvojih prijateljica pre odluke ili pretražite neki forum o brazilskoj depilaciji. Što više se informišete, to bolje.
 

Nekim ženama je ovo jako neprijatna ideja,ali ne bi trebalo da bude. Osoba koja radi depilaciju intimnog područja radi to profesionalno i videla je mnogo intimnih delova. Ne procenjuje ih. Samo ih depilira.

Ono što često muči žene jeste pitanje mogu li da idu na brazilsku depilaciju kada imaju menstruaciju. Odgovor je potvrdan, ali pod uslovom da nosite tampon koji aprosbuje krv u unutrašnosti vagine. Ukoliko mnogo krvarite, sačekajte da prođe neki dan.

Iskustva govore da je depilacija intimne zone mnogo bolnije iskustvo nekoliko dana pre menstruacije, jer je koža tada osetljivija na bol.
 

Biće vam zaniljivo da znate da je na Srednjem Istoku uklanjanje dlaka bilo čin pravilne higijene, a ne estetike i trendova. U Egiptu je intimna depilacija bila deo ceremonije pred venčanje.

Dakle, kao što vidite – brazilska depilacija nije ništa novo.

Sasvim smo sigurni da će prvobitan bol brzo biti zaobravljen kada vidite rezultate i njihovo trajanje.

Jeste li probali brazilsku depilaciju i jeste li za ili protiv?

Mi glasamo “za”. A vi?

Autor Minut za Mene