Veoma mekana pogača

"Kod pogača nema srednjeg stanja - ili su sjajne kao ova ili ... o njima ne govorimo "

Pogaca Potrebni sastojci

  • ZA TESTO
  • brašno – 800 g
  • kvasac – 1 kocka
  • so – 1 kašika
  • šećer – 1 kašika
  • jaja – 2 komada
  • žumance – 1 komad
  • sveže mleko – 200 ml
  • ulje – 3 kašike
  • žumance – za mazanje
  • ulje – pola šolje (za posipanje)

merne jedinice

Video recept

Način pripreme

Testo sam zamesila uveče i ostavila na hladnom da raste celu noć. Tako će vam ujutru biti mnogo lakše i započećete dan s prijatnom aromom hleba.

Rastvorite kvasac u 1 šolji hladne vode. Dodajte mleko, šećer, so, ulje i razbijte jaja. U tečne sastojke dodajte prosejano brašno. Zamesite testo, dok ne prestane da vam se lepi za ruke. Formirajte ga u loptu, stavite ga u veliku posudu i pokrijte najlon folijom. Ostavite tako da raste celu noć. Ono će se povećati i napuniće posudu.

Ujutru podelite testo na tri lopte. Razvijte lopte u kore. Namažite ih obilno uljem i stavite jednu na drugu. Uvijte u rolat i isecite na jednake manje rolate.

Poređajte rolate u posudu za pečenje s podmazanim dnom, izrezima na gore. Namažite pogaču umućenim žumancem i ostavite da ponovo naraste.

Kad pogača udvostruči obim, stavite je u zagrejanu rernu na oko 120 stepeni. Povećavajte postepeno temperaturu na 5-6 minuta dok ne stigne do 190 stepeni.

Pecite pogaču dok ne dobije zlatastu boju. U međuvremenu proverite čačkalicom da li je gotova. Ako na čačklaici ne ostaje testo – gotova je! 

Izvadite je iz rerne i poprskajte hladnom vodom. Uvijte krpom na oko 10-15 minuta.

Prijatno!

Autor bonapeti.rs