Ovo je tužna istina o bucmastim devojkama

Foto: Instagram

Bolje da ljulja nego da žulja – životna mantra na kojoj su devojke poput Ešli Grejem i Keli Bruk uspele da izgrade ne samo bogatstvo, već i neku vrstu kulta ličnosti. One su od svojih oblina, strija i celulita, a pre svega od ljubavi prema sebi i svom telu napravile skoro pa religiju, a mnogi ih danas gledaju kao uzor i inspiraciju. A onda shvatite da živimo u svetu površnih idiota, da smo sami krivi za sve što nas je snašlo i da bolje od ovoga verovatno ne zaslužujemo.

Džaba ti, Ešli, pokazuješ svoju zanosnu zadnjicu prošaranu strijama, poručujući ženama da treba da prihvate svoje telo. Tvoja misija nije uspela i vidimo to svaki dan, na svakom koraku. Nije tako mnogo prošlo od kako sam ti se zahvalila za lepotu kojoj nas učiš, ali put pred tobom je dug, a pred nama još duži.

U aktuelnom svetu činjenice te, nažalost, poništavaju. Činjenice pokazuju da nisi nikakva revolucija, već samo još jedno lepo lice koje je šoubiz mašinerija proizvela da nam zamaže oči pred stvarnošću. A stvarnost je sledeća:

Žene sa viškom kilograma imaju manje plate, rade lošije poslove, redovno na lošijim pozicijama u odnosu na mršavice. Naučnici su ovo upravo dokazali.

 

 

To su objasnili na sledeći način: kada žena nabaci koji kilogram viška, ona gubi šansu da dobije bolji posao koji će joj doneti i veću zaradu. Zato takve žene ne samo rade na lošijim pozicijama već i odrađuju veći broj sati nego njihove fit kolegice.

Znate li, Ešli i Keli, da dok vas dve tako ponosno paradirate pomorandžinu koru i govorite nam da je sve super u vašem „magičnom svetu“ poslodavci širom planete ne žele da zaposle bucmaste žene jer ne žele da one predstavljaju njihovu kompaniju. (isto, naravno, ne važi za muškarce, pa dolazimo i do pitanja polne diskriminacije).

I šta preostaje vašim koleginicama po oblinama? Da rade poslove koje niko ne želi jer jednostavno nemaju izbora. A to se posebno vidi na radnim mestima koja zahtevaju kontakt s drugim ljudima, jer čak i ako se nađu na takvim pozicijama, punije žene zarađuju manje, a mogućnost za napredovanje je gotovo nemoguća. Ovo je takođe pokazalo naučno istraživanje.

I sad vi meni recite, koliko je tačno dug taj put pred nama? Kada ćemo se osloboditi licemerja i zaista vrednovati ljude prema onome što imaju u sebi, a ne na sebi? Da li je lepo lice bucmaste cice dovoljno da nas ubedi da je ok imati kilograme viška? Očigledno ne! I to toliko da je postalo strašno samo nazvati nekoga debelim.

Zašto je „debeo“ ružna reč kad samo opisuje stanje stvari? Ružna je zato što smo je mi učinili ružnom, iz svog neznanja, površnosti i predrasuda. Ružna je zato što one koje ova reč opisuje smatramo manje vrednima samo zato što imaju višak kilograma. A nisu.

Onog dana kad pobedimo površnost i vrednost ljudi budemo tražili u suštinskim stvarima neće biti bitno da li u ovom naslovu stoji „bucmastim devojkama“ ili „debelim devojkama“, a plate i pozicije se sigurno neće određivati spram tvog broja na vagi.

Zvuči magično, zar ne?

(Izvor: Noizz.rs)