7 dokaza da su najbolje stvari u životu besplatne

Kako biste reagovali ako vam kažemo da ste vi među najbogatijim ljudima na svetu?
 
Foto: Profimedia

Pre nego što proverite svoj novčanik, zaustavite se na trenutak i razmislite o imovini u vašem životu. Ne samo o bankovnom računu, već i o drugim vrednim stvarima koje imate. Onima koje zapravo imaju vrednost, a ne mere se brojkama.

Jedno je sigurno, novac može da kupi mnogo toga. Ali, to su samo stvari. Materijalna bogatstva su sjajna, ali sreća ne dolazi od stvari koje posedujemo. Dolazi od osmeha vašeg dragog dok zajedno spremate večeru i prepričavate šta vam se dogodilo tog dana. Od sunčanog jutra i kafe sa najboljom prijateljicom. Od onog osećaja relaksiranosti kada se ušuškate u krevet uveče.

Kada je reč o bogatstvu, cifra na bankovnom računu ne može da se poredi sa ovih 7 bogatstava koja pokazuju da za najbolje stvari u životu nije potrebno potrošiti ni jednu jedinu paru.

Zagrljaji

Morate priznati da ništa nije kao dug i čvrst zagrljaj osobe do koje vam je stalo. Zagrljaji mogu da učine mnogo više od toga da se samo setite dobro na trenutak, istraživanja pokazuju da oni snižavaju krvni pritisak i pospešuju zdrav rad srca. Nije loše za mali (i besplatan) gest pažnje!

Prijatelji i porodica

Ne možete da stavite cenu na one koje volite. Oni vrede sve bez ijednog dinara, a daju ogromnu vrednost vašem životu. Studije su pokazale da prijateljstva donose visoke zdravstvene benefite, od dužeg životnog veka do boljeg raspoloženja.

Osmeh

Što se više kezite, više zadovoljstva osećate. Prema studiji iz 2012, osobe koje su dobijale osmehe od stranaca su imale bolji osećaj društvene povezanosti. A ko ne želi da se oseća kao da pripada tu gde jeste? Da ne spominjemo osmehe koje delite sa najboljim prijateljima nakon interne šale ili one sa voljenom osobom u prostoriji punoj ljudi.

Spavanje

Sreća je zadovoljavajuća dremka ili dobar san u toku noći. Ponekad nema boljeg osećaja na svetu nego se ušuškati u udoban krevet, dozvoljavajući da vam se um izgubi u snovima. Mozak i telo trpe velike posledice prilikom nedostatka sna. Bolje zdravlje sa malo više sna, to uopšte ne zvuči loše, zar ne?

Smeh

Teško je ne osećati se dobro kada vas stomak gotovo zaboli od smejanja. A to ima i mnoge zdravstvene benefite. Istraživanja su pokazala da smejanje može da poboljša memoriju i smanji nivo stresa.

Srećne uspomene

Ko nije vrteo lepe uspomene po glavi? Nostalgija je jedna od najvećih ljudskih “slabosti”, ali je potpuno u redu da je otkrijete. Istraživanja su pokazala da ona može da umanji osećaj usamljenosti i anksioznosti. Mislite o trenucima kada ste se osećali neverovatno srećno, studije su pokazale da ljudi provode oko 47 odsto budnog stanja u maštanju i prisećanju, iskoristite to!

Ljubav

Bitlsi su definitivno bili u pravu kada su napravili hit All you need is Love šezdesetih godina prošlog veka. Osećaj da ste prihvaćeni je ključan za emotivno zdravlje. Kada osećaju ljubav, osobe su srećnije, imuni sistem je jači i čak je zdravlje srce poboljšano kada se nalaze u prisustvu osobe koje vole. To zvuči kao bogat i ispunjen život, a vama?

Grlite drage ljude, ljubite partnera, stvarajte srećne uspomene sa porodicom i dobro se naspavajte. Sve to bez korišćenja kreditne kartice.

Autor Cosmopolitan.rs