Markiza / Charlotte Russe – (RECEPT 2 KOM)

Markiza / Charlotte Russe

 
Kao što nagoveštava prevod, ova torta je poznatija pod imenom šarlota, ali mi je u porodici zovemo markiza. Ujedno i prvi kolač koji sam samostalno napravila, mada više nisam sigurna koliko mi je bilo godina. Petnaest? Sedamnaest? Ako imate dete u tim godinama koje je voljno da se samostalno oproba s nečim složenijim i prefinjenijim od palačinki (nije da imam nešto protiv palačinki, nego računam da je to najjednostavnije od svega) dajte mu ovaj recept. Nema kuvanja, nema pečenja, samo treba da se otopi čokolada, a to može i u mikrotalasnoj. Petljanje s piškotama i mućenje čokoladnog musa ionako više liče na dečju igru nego na ozbiljno poslastičarenje. Na kraju mama može da pomogne oko oblaganja torte šlagom – to je najpipaviji deo posla.
  • 400 – 500 g piškota
  • čaša mleka
  • 3-4 kašike tamnog ruma
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 250 g putera
  • 250 g čokolade
  • (po želji i ukusu: seckani lešnik i suvo grožđe)
  • 400 ml slatke pavlake
  • 2 kesice vanilinog šećera
Uzmite šerpu srednje veličine ili neki drugi dublji sud koji će vam poslužiti kao kalup. Meni je klasični kalup za torte suviše plitak za markizu, koristim uobičajenu šerpu u kojoj inače kuvam paprikaš ili boraniju (i mislim da je to šerpa od 3 litre, ali možda mogu i 4 da stanu u nju, nisam merila). Šerpa se prvo namaže puterom.
U supenom tanjiru se pomeša mleko s rumom. U obzir dolazi i neki drugi aromatičan alkohol, recimo amareto, ali rum je klasik. Koliko alkohola ćete staviti zavisi od vašeg ličnog ukusa, ja na čašu mleka stavim oko tri supene kašike. U to se umaču piškote (samo na sekund-dva) i ređaju po podu od šerpe, a onda i uz zidove.
Tek sada se latite pravljenja čokoladnog krema; s obzirom na to da krem sadrži živa jaja, ne želite da ga pustite da se čvari dok se bakćete s piškotama. Prvo istopite čokoladu, a zatim umutite žumanca sa puterom na sobnoj temperaturi. Dodajte tome čokoladu. U drugoj šerpi ulupajte čvrst šne od belanaca i šećera i na kraju sve sjedinite ručno, da krem ostane vazdušast. Ulijte ga u šerpu obloženu piškotama i prekrijte još jednim slojem namočenog keksa, kao poklopcem. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač da prenoći.
Pre nego što ćete izvaditi tortu iz zamrzivača, umutite pavlaku s vanilinim šećerom da dobijete čvrst šlag. Ako treba, dodajte onaj fix za učvršćivanje šlaga, pogotovo ako se cela torta neće pojesti istog dana. Zatim kuhinjsku sudoperu napunite vrelom vodom u koju ćete umočiti šerpu izvađenu iz zamrzivača. Treba da odstoji u vodi samo tridesetak sekundi. Prevrnite je na tanjir za serviranje i obložite šlagom. Dekorišite po želji (varijanta s borovnicama je bila trenutna inspiracija) i stavite u frižider. Računajte da torti treba oko sat ili dva da se odmrzne.
 
Šta sam promenila: Umesto ruma sam stavila amareto u mleko, ali to samo zato što nisam imala ruma u kući. Piškote u amaretu suviše podsećaju na tiramisu, a rum je divan u kombinaciji s čokoladom i to treba iskoristiti. Pogotovo ako odlučite da u krem dodate suvo grožđe i lešnike – dobićete ukus koji liči na onu rum-raisin čokoladu. U tom slučaju, suvo grože prethodno treba potopiti u zagrejani rum. Samo pažljivo s alkoholom ako ćete tortu servirati deci.
Još jedna dobrodošla promena (kojoj ovog puta nisam mogla pribeći jer sam krpila tortu od nekih restlova piškota koji su se našli u šteku) je da se krem preseče dodatnim slojem piškota. Dakle, sipajte samo pola krema, pa poređajte još jedan horizontalni sloj piškota. Onda drugu polovinu, pa opet piškote. Meni je ovo bolja varijanta, odnos biskvita i krema je uravnoteženiji, ali po originalnom receptu se radi ovako kako sam opisala.
Presuda: Čini mi se da je ovo torta koju svi vole i koju svako može da napravi. Uprkos ogromnoj količini putera, čokoladni fil je prilično penast, a alkohol u biskvitu markizi daje jednu otmenu pralinastu notu. Šlag ne služi samo za pokrivanje piškota, nego i da razblaži dva prilično intenzivna ukusa i svakako ga nemojte izostaviti. Jedina mana je što se torta dosta teško seče i ne izgleda preterano privlačno na tanjiru, ali njen božanstveni ukus će vas već posle prvog zalogaja naterati da zaboravite estetske nedostatke.

 

 

50 Best Travel Tips from 10 Years of Travel

 

Markiza, svima omiljena torta sa piškotama: Jednostavno se pravi, još lakše pojede! (RECEPT)

Markiza ili šarlota, kako je ko zove, svojim ukusom oduševljava i one najizbirljivije
RECEPTI 20.01.2017. – 20:27h Autor: domacirecepti.net

Foto: Thinkstock
  •    Jednostavno

SASTOJCI

  • 3 pakovanja piškota ili 300 gr
  • 9 jaja
  • 200 gr šećera u prahu
  • 100 gr kristal šećera
  • 250 gr margarina
  • 250 gr čokolade
  • mleko za umakanje piškota, oko 200 ml
  • za gornji sloj: 400 ml slatke pavlake, u pola dodati 2 kašike čokoladnog krema

Priprema: Ulupati žumanca sa 100 gr kristal šećera i staviti na paru da se kuva. Kuvati 12 minuta od trenutka kada voda provri ispod šerpe. Posle 12 minuta dodati izlomljenučokoladu i mešati da se otopi, zatim skloniti sa vatre da se hladi.

Ulupati margarin sobne temperature sa 100 gr šećera u prahu. Margarinu dodati ohlađen krem sa čokoladom i sve umutiti. Na kraju ulupati belanca sa 100 gr šećera u prahu u jaku i sjajnu penu. Polako belanca dodati prethodno umućenom kremu. Dodati pola, umutiti najsporijom brzinom miksera, pa dodati drugu polovinu i umutiti opet. Ne mutiti predugo.

U krugli kalup slagati uspravno piškote. Umočite u mleko stranu koja nema na sebi šećer i tu stranu stavite na spoljnu stranu kalupa. Kada poslažete okolo umačite piškote i poslažite po dnu. Istresti celu smesu krema i poravnati.
Tortu ostaviti 2 sata u zamrzivač. Izvaditi staviti na tacnu pa skinuti obruč. Torta odlično stoji i bez trake (samo radi dekoracije).

Umutiti slatku pavlaku, pa pola premazati preko fila, a u ostatak dodati čokoladni krem.

Poslužiti posle nekoliko sati da piškote omekšaju.

Prijatno!

Kurur-Stil

Turska ili bosanska kafa. Ima li razlike između?